Balk van Beel

Het gebouw is een nieuwbouw woningbouwproject aan de Vaartkom in Leuven waaraan vanaf de beginfase door de opdrachtgever hoge eisen werden gesteld. Zo werd er onder andere gekozen voor verhoogd akoestisch comfort en werd de hoogste BREEAM certificatie opgelegd.

Op de nabijgelegen site van Inbev werd een warmtekrachtcentrale geïnstalleerd, gezien deze een grote, relatief constante vraag aan elektriciteit heeft. De geproduceerde warmte wordt deels gebruikt voor hun eigen fabrieken, en wordt deels verdeeld over de nabijgelegen gebouw rondom de Vaartkom. Het project wordt verwarmd met gasgestookte condensatieboilers waarbij de aansluiting is voorzien om op dit nieuwe warmtenet aan te takken.
Er werd een luchtdichtheidseis van 0.6 h-1 opgelegd. Om luchtlekken tussen de verschillende appartementen onderling uit te sluiten (om geurhinder tegen te gaan en akoestische lekken uit te sluiten) werd elk appartement individueel getest. Aansluitingen naar de verschillende technische kokers werden hierom voorzien van luchtdichte manchetten. De schil van de appartementen werd afgescand met de IR camera, andere lekken werden met de rookmachine gedetecteerd. Een goede daglichttoetreding beperkt het energieverbruik voor ruimteverlichting en zorgt voor een levendige woonomgeving met veel contact met buiten. Om deze te optimaliseren werd voor elk typeappartement een daglichtsimulatie uitgevoerd.
Er werd gekozen om het BREEAM schema te gebruiken om de duurzaamheid van het project te beoordelen. Het project haalt de hoogte score (“outstanding”) voor de designfase.

Er werd een verhoogd akoestisch comfort nagestreefd: zowel aan de luchtgeluidisolatie, contactgeluidisolatie als installatiegeluid werden hogere eisen opgelegd dan de wettelijke. Omwille van flexibiliteit werden alle scheidingswanden tussen de woningen in gipskartonwanden uitgevoerd. Om hierbij de verhoogde geluidisolatie te bekomen werden een aantal varianten doorgerekend, waarbij uiteindelijk een opbouw met verbrede spouw en een driedubbele beplating aan elke zijde werd weerhouden. De gevelafwerking is een zeer fijne gladpleister op EPS-isolatie. Om akoestische lekken tegen te gaan werden stalen L-profielen rondom het buitenschrijnwerk geplaatst. De verschillende verdiepingen verspringen licht in oriëntatie waardoor er vaak overhangende delen zijn. Ook de inpandige terrassen maken het op het eerste zicht eenvoudig opgebouwde gebouw uitdagend met oog op het vermijden van koudebruggen. Verschillende bouwknopen werden doorgerekend om zo tot een koudebrugvrije oplossing te komen.

Projectnummer
2008-BWF-BalkBeel
Architect
Stéphane Beel Architecten
Opdrachtgever
Ertzberg
Stad
Leuven
Land
België
Werkzaamheden
duurzaamheid, akoestiek, energie, windklimaat