Restaurant en leercentrum Gasthuisberg

foto
beton storten akoestisch plafond

Het project omvat een nieuw studentenrestaurant (keuken voor koude en warme bereidingen, bedieningstogen, restaurantruimte) op het gelijkvloers en verschillende leeromgevingen (groepswerkruimtes, stille studies, lesruimtes,…) op de drie verdiepingen erboven.
Het gebouw moest aansluiten op de bestaande, relatief dense, ziekenhuissite, welke door de jaren heen verschillende uitbreidingsfases heeft gekend.

De studie is een volledige akoestische studie waarbij voor de prestatie-eisen de nieuwe norm voor akoestische eisen in schoolgebouwen werd gehanteerd, “NBN S01-400-2: akoestische criteria voor schoolgebouwen”.

Voor de leeromgevingen werd sterk gezocht naar een optimum tussen esthetiek, onderhoud en kostprijs voor de akoestische afwerkingen van de ruimtes. Een veralgemeend akoestisch plafond werd gekozen (akoestische tegels of metalen roosters met minerale wol oplage). Op de wanden werd in de ruimtes met een lagere beoogde nagalmtijd aanvullende absorptie voorzien (groepswerkruimtes,…).

Het studentenrestaurant zelf vormde een grote uitdaging. Er werd immers gezocht naar een afwerking van het plafond die zowel akoestisch absorberend als themisch inert was, én die aansluit bij de bestaande architectuur van de eerste fases van de site.
Deze afwerking werd gevonden in een massief betonnen plafond dat geperforeerd werd, en waarop een laag minerale wol wordt geplaatst. Dit geheel maakt gebruik van het principe van “flessenhals”-resonantie om zo een akoestische demping te krijgen.  

Schaalmodel
Aangezien dit type van plafondafwerking geen vaak voorkomende techniek is, was er in de literatuur weinig informatie aanwezig over de akoestische kwaliteit hiervan.
Om de absorberende kwaliteit van het plafond te bepalen voor de verschillende frequentiebanden werd een simulatie uitgevoerd met gespecialiseerde software.
Om dit resultaat te verifiëren werd er ook  een schaalmodel gemaakt.

Als maat werd de volgende afwerking gekozen:
-    Afstand holtes tov elkaar: 15cm;
-    Diameter holtes: 8cm;
-    Dikte afhangende plaat: 10cm;
-    Diepte achterliggende spouw: varieert van 10 – 100cm.

We evalueerden de geluidabsorptie per frequentieband van deze afwerking. Hiervoor wordt een schaalmodel gemaakt van 122 * 122 cm op schaal ¼ (zie onderstaande foto).

Het model wordt getest in een galmkamer met verhoudingsgewijs voldoende afmetingen. De meting wordt uitgevoerd in de frequenties van 500 tot 8000Hz. De terug geschaalde frequenties zijn 4x lager, namelijk 125 tot 2000Hz.

Het resultaat van deze meting kwam goed overeen met de eerdere simulatie volgens de software.

3D simulatie
De combinatie van deze twee resultaten gaf ons een frequentieafhankelijke akoestische demping. Deze demping werd vervolgens gebruikt in een 3D simulatie waaruit de nagalmtijd van de totale restaurantruimte werd berekend.

Om tot de in de norm voorgestelde nagalmtijd te komen werd de invloed van dit plafond gecombineerd met de volgende afwerkingen:
-     Plafonds boven bedieningstogen: een hoog performant akoestisch verlaagd plafond uit rotswoltegels;
-    Bedieningstogen zelf: uitgevoerd in geperforeerde multiplex beplating met akoestische eigenschappen;
-    Andere wandafwerkingen: geperforeerde staalplaten met minerale wol vulling.
Aangezien de losse invulling in het restaurant nog niet ontworpen is, maar deze er wel zal komen, rekenden we met een voorlopige, mogelijke invulling.

Architect
360 architecten
Opdrachtgever
KU Leuven
Stad
Leuven
Land
België
Werkzaamheden
Volledige studie akoestiek