Nieuwbouw van een universiteitsgebouw met auditorium

Het project is nieuwbouw van een universiteitsgebouw, met centralisatie van verschillende functies. Het gebouw omvat een groot ontmoetingsforum met een groot foyer en vergaderruimten (gelijkvloers), een auditorium met 1000 plaatsen (gelijkvloers en eerste verdieping) en kantoren en werkruimten op de verdiepingen.
Het auditorium is opdeelbaar in 400 en 600 zitplaatsen. Daartoe wordt asymmetrisch in de ruimte een grote hefwand neergelaten, die zorgt voor de functionele en akoestische afscheiding. Alles is voorzien om gelijktijdig les te kunnen geven aan 2 groepen studenten. De opbergruimte van de hefwand in opgetrokken toestand, bevindt zich in een beglaasd volume bovendaks, en is het uitgesproken architecturale kenmerk van dit gebouw.
Ook de geluidisolatie tussen de grote gebouwdelen onderling (foyer, auditorium, kantoren) en binnen de kantoren, is geoptimaliseerd. De functie van het auditorium is nagenoeg uitsluitend lesgeven. De ruimteakoestiek is volledig afgestemd op een goede spraakverstaanbaarheid. De afwerking is volledig in hout: de vloer is parket op een systeem van verhoogde vloertegels, de wanden en het plafond zijn bekleed met houten latten, met een welbepaald patroon van openingen om geluidabsorptie te bekomen en zo de juiste nagalmtijd te regelen. Dit patroon van open en gesloten lattenwerk is dan ontworpen in nauw overleg met de architect, om de esthetiek van deze afwerking te verenigen met de beoogde akoestische eigenschappen.

Het gebouw ligt langs een drukke straat in het centrum van Gent; de geluidisolatie van de grotendeels beglaasde gevel is afgestemd op het omgevingslawaai.

De bruto vloeroppervlakte van het gebouw bedraagt 11.000 m2, zonder de onderliggende parking.

De complexiteit van het project betreft enerzijds de grootte van het auditorium en anderzijds de manier waarop het auditorium met 1 druk op de knop, in enkele minuten, opgesplitst kan worden in 2 auditoria. Deze techniek is akoestisch grondig bestudeerd.
De ervaring uit dit project betreft (1) algemeen: de samenwerking met een zeer gedreven architectuurteam dat alle bouwfysische en akoestische aspecten naadloos wil opnemen in zijn gedurfd en doordacht ontwerp en (2) specifiek: nieuwe kennis inzake de detaillering van geluiddichte aansluitingen van mobiele wand systemen en het ontwerp van een geheel unieke geluidabsorptie / geluidreflectie op wanden en plafond.
De ervaring laat ons toe steeds beter de akoestische aspecten van collegezalen perfect op te nemen in het globale ontwerp, ook bij ontwerpen met een hoge moeilijkheidsgraad en veeleisende esthetische doelstellingen.

Projectnummer
2016-AK-UGent
Architect
Stéphane Beel Architecten en XDGA
Opdrachtgever
UGent
Stad
Gent
Land
België