Bouw van een ontmoetingscentrum Kasterlee

Op de vroegere locatie van de brandweer en technische dienst wordt een nieuw ontmoetingscentrum met volledig ondergrondse parkeergarage gebouwd. Het ontmoetingscentrum is opgebouwd uit twee volumes. Op het gelijkvloers bevinden zich de publieke delen die in verbinding staan met elkaar.
Het rechter volume omvat een ruime keuken, een polyvalente zaal met uitschuifbare tribune, een podium met backstage, bergingen, kleedkamers en een artiestenloge. De polyvalente zaal is flexibel opgebouwd en kan zowel gebruikt worden voor eetfestijnen (360 personen), fuiven (700 personen) als theater- of filmvoorstellingen (tribune met 253 zitplaatsen).
Het linkervolume bevat op het gelijkvloers de foyer, het cafetaria met terras, apart sanitair, keuken en berging. Op de verdiepingen bevinden zich de vergaderruimtes en de conciërgewoning.
Het nieuwe ontmoetingscentrum zal zowel voor verenigingen, particulieren als het gemeentebestuur kansen bieden om bestaande activiteiten te organiseren en nieuwe zaken uit te proberen.

De polyvalente zaal laat een uitgebreid programma toe. In theateropstelling wordt de tribune uitgeschoven en de zijbeuken worden door middel van gordijnen afgesloten. Op deze manier ontstaat er een intieme theaterzaal die akoestisch geoptimaliseerd is voor gesproken woord.
Bij feesten verdwijnt de tribune in een nis achteraan de zaal. De zijbeuken inclusief de bar worden opengesteld voor het publiek. De wand- en plafondabsorptie garanderen ook in deze opstelling een optimale akoestiek.

De geluidisolatie naar de omgeving wordt gewaarborgd door de performante gevel: de dakplaat boven de middenzone is extra zwaar uitgevoerd, de lichte dakpanelen van de zijbeuken zijn uitgevoerd als een massa-veer-massa systeem.  
Alle toegangen en ramen van de zaal zijn ontdubbeld, met performante akoestische beglazing en deuren.
Ook voor de foyer en het cafetaria is er veel aandacht besteed aan de geluidisolatie naar de omgeving.
De technische ruimte van de polyvalente zaal bevindt zich boven de zaal. Om geluid- en trillingsoverdracht te voorkomen zijn alle luchtgroepen trillingsdempend opgesteld. Door middel van bouwkundige dempers en verdringingsventilatie wordt het ventilatiegeluid zeer laag gehouden

 

Architect
Dierendonckblancke architecten
Stad
Kasterlee
Land
België