Rheinoper Düsseldorf

20-12-2011

Recentelijk is de gerenoveerde Rheinoper in Düsseldorf geopend. Bij de renovatie heeft Peutz onder meer de ruimteakoestische aspecten van de vergroting van de orkestbak verzorgd.

Tevens is het ontwerp vervaardigd van de audiovisuele installaties in de orkestbak en de slechthorenden installatie in de zaal. Doel van de orkestbakvergroting was voldoende ruimte te realiseren voor de musici bij 'grote' opera's van bijvoorbeeld de componisten Richard Wagner en Richard Strauss. Om dit te bereiken moesten de voorste 29 zitplaatsen in de zaal wijken.

Peutz heeft hiervoor de akoestische consequenties van te voren met behulp van computersimulaties en uitgebreide akoestische metingen voorspeld en optimale maatregelen voorgesteld om de zaalakoestiek van de nieuwe orkestbak, en daarmee het samenspel van de orkestmusici, te verbeteren en de luidsterkte in de bak te verminderen.

De orkestbak is voorzien van diffusoren, de prosceniumwanden reflecteren beter naar het orkest en onder het plafond zijn reflectoren aangebracht. De musici reageerden enthousiast over de bereikte verbetering van de zaalakoestiek. Zie hiervoor het artikel van WZ Newsline (Westdeutsche Zeitung).

Contactpersoon: m.vercammen [at] mook.peutz.nl (Martijn Vercammen)