Breeam is een veel gebruikt internationaal schema om de duurzaamheid van een project te beoordelen.
Het laat toe om een project in zijn geheel te toetsen naar algemene duurzaamheid.
Waar de energieprestatie-regelgeving focust op het energieverbruik van gebouwen, vormt de Breeam-methodologie een breder kader en beoordeelt het een project aan de hand van de volgende onderwerpen:
- Management
- Gezondheid en welzijn
- Energie
- Transport
- Water
- Materialen
- Afval
- Landgebruik en ecologie
- Vervuiling
Er wordt een score berekend (op 100), waarmee aan het project een rating van “pass” tot “outstanding” wordt toegekend.
Binnen Breeam zijn er verschillende schema’s om een gebouw te beoordelen, afhankelijk van zijn functie en ligging. Projecten gelegen buiten het Verenigd Koninkrijk worden gecertificeerd volgens het “International scheme”.
Wanneer zij niet binnen dit schema geplaatst kunnen worden (bijvoorbeeld omwille van hun specifieke functie zoals een labogebouw, televisiestudio,…) wordt een “Bespoke”-procedure gevolgd, waarbij het schema wordt opgesteld op maat van dit project.
Daidalos Peutz kan instaan voor de verschillende stappen in het Breeam-proces. Dit start bij het aftoetsen van de haalbaarheid van de beoogde score, het aanvragen van het eventuele Bespoke-schema, het begeleiden van het bouwteam bij het conform maken van de bouwplannen en –dossier om hieraan te voldoen, het controleren van het dossier,…tot de effectieve certificatie van het project.
Daidalos Peutz werkt in nauwe samenwerking met de ontwerper en toetst op elk moment van het ontwerpproces de haalbaarheid van de maatregelen binnen de verschillende thema’s af.
Naast bovenstaande taken kan Daidalos Peutz ook instaan voor het uitvoeren van een aantal berekeningen die aangeleverd moeten worden teneinde bepaalde credits te behalen binnen de Breeam-methodologie: daglichttoetreding, energieprestatie, comfort, lawaaibeheersing,…
Daidalos Peutz treedt op als Breeam assessor, maar heeft al verschillende jaren ervaring met de ontwikkeling van vergelijkbare duurzaamheidsmeters:
- Monitor Stad Gent - monitor voor duurzaamheid en kwaliteit in stadsontwikkelingsprojecten (2008): ontwikkeling van een meetinstrument voor duurzaamheid van stadsontwikkelingsprojecten.
- Vlaamse maatstaf duurzaam wonen en bouwen in Vlaanderen – duurzame woningbouw (Vlaamse overheid, 2009-2012)
- Duurzaamheidsmeter voor de (her)ontwikkeling van woongebieden in Vlaanderen (Vlaamse overheid, 2013-2014)
- Belgisch referentieel (2011-2013): ontwikkeling van een meetinstrument voor duurzaamheid van woningen en kantoren