Inspiratieboek duurzame kantoren

27-05-2014

Peutz brengt samen met SBRCURnet en de DGBC het Inspiratieboek duurzame kantoren uit. Het boek toont door middel van 15 voorbeelden aan dat duurzaam bouwen al lang geen utopie meer is. Naast projectbeschrijvingen staan in het boek interviews met verschillende betrokkenen, zoals opdrachtgevers, architecten en bouwers.

Duurzame gebouwen leveren meerwaarde

Duurzaam bouwen wordt steeds meer gemeengoed in Nederland. Opdrachtgevers en projectontwikkelaars ontdekken de voordelen, want duurzame gebouwen hebben een toegevoegde waarde die zich ook uitbetaalt in de vorm van betere verhuurbaarheid en dus betere exploitatiemogelijkheden. Maar duurzaam bouwen betekent nog steeds het creëren van maatschappelijke meerwaarde door gebouwen te ontwikkelen met een minimale energiebehoefte en gebouwd met duurzame materialen. Het denken én het doen op dit gebied heeft de laatste tien jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt in de hele bouwkolom. Bij opdrachtgevers en bouwers, maar ook bij adviesbureaus en in de installatiesector. De 15 voorbeeldprojecten in het boek, afkomstig uit nieuwbouw en renovatie/herontwikkeling, maken dat duidelijk.

Meetlatten

De ontwikkeling van gecertificeerde meetlatten voor duurzaamheid, heeft sterk bijgedragen aan het concretiseren van duurzaam bouwen. De 15 voorbeeldgebouwen zijn beoordeeld volgens deze meetlatten en visies: BREEAM-NL van de Dutch Green Building Council (DGBC), GPR Gebouw, GreenCalc+ en LEED. Met behulp van deze meetlatten worden de projecten in het boek vergeleken op energievraag en CO2-uitstoot en hun score in de gebruikte beoordelingsmethodiek. De lezer van het boek kan zelf een kritische beschouwing maken en beoordelen waar wel en niet gescoord wordt op duurzaamheid. Om lering te trekken uit de verzamelde projecten is betrokkenen ook gevraagd naar mogelijke verbeteringen en ‘lessons learned’.

Representatief

De meeste gebouwen in dit boek zijn opgeleverd in de afgelopen 4 jaar en beoordeeld met een van de genoemde duurzaamheidsmethodieken. De keuze van projecten in het boek is grotendeels arbitrair en niet uitputtend, maar het boek biedt een goed inzicht in wat er mogelijk is op het gebied van duurzame bouw. Het Inspiratieboek kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen adviesbureau Peutz, DGBC en SBRCURnet.

Eerste exemplaar: Provada

Het eerste exemplaar van het inspiratieboek wordt op 4 juni uitgereikt door Annemarie van Doorn, directrice van DGBC tijdens de vakbeurs PROVADA, aan het einde van de bijeenkomst ‘Duurzaamheid to the next Level: Inspiring offices’ in Hal 11, DGBC plein, Amsterdam RAI. Tijdstip: omstreeks 11.30 uur.

Het boek is daarna via www.sbrcurnet.nl verkrijgbaar.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20Inspiratieboek%20duurzame%20kantoren) (Casper Esmeijer)