Kursaal Oostende pakt uit met grootste moduleerbare concertzaal van België

02-05-2024

Na een uitdagend ontwerpproces kan dit najaar de renovatie van de concertzaal van het Kursaal van start gaan. Daidalos Peutz staat in voor de volledige akoestische studie. Het speerpunt van de renovatie is het moduleerbare vloerplan, waarbij de zaal door middel van een ingenieus liftensysteem omgetoverd kan worden van een zaal voor een zittend publiek tot een zaal met een vlakke vloer. In beide opstellingen is een hoog akoestisch comfort gewenst, wat onmiddellijk ook onze belangrijkste uitdaging was. Hiertoe werden uitgebreide simulaties gemaakt aan de hand van een gedetailleerd 3D model van de zaal. 


Daarnaast bleek ook de uitwerking van het ventilatiesysteem een belangrijke uitdaging. Een capaciteitsstijging naar 3000 personen vraagt hogere ventilatiedebieten, die geruisloos in de zaal gebracht moeten worden. In ons akoestisch labo in Hooglede werden  de randvoorwaarden bepaald  voor een stille luchttoevoer onder de stoelen, via de spleten in het liftensysteem.

 

Na voltooiing van de werken zal het Kursaal naast zittende zaalshows ook staande pop- en rockconcerten kunnen organiseren, met een capaciteit van meer dan 3000 personen.