De uitbreiding en renovatie van een gemeentehuis

De uitbreiding van het gemeentehuis van Montigny-Le-Tilleul is een compositie van 3 vleugels: een vleugel Financiën, een vleugel Directie en een vleugel Bevolking. Het gebouw zweeft vanuit het oude gemeentehuis een park in. Dankzij het denkwerk van Bureau Greisch danst het bouwwerk nu eens op een flinterdunne kolom, dan weer op een V-poot. Samen met hen, werkten we een thermische onderbreking uit van de stalen kolom waar ze de isolatielaag doorboort.

De variatie in afstand tussen de houten lamellen is gestuurd vanuit daglichtberekeningen en levert geritmeerde houten gevels op die doen vergeten dat het hier om een administratief kantoor gaat.
Geprefabriceerde houten gevelcassettes opgebouwd uit FJI-liggers gevuld met minerale wol beperken mee de warmtevraag voor verwarming tot 35 kWh/m²/jaar (berekend met epb).         Op het moment van ontwerp en uitvoering was de epb-regelgeving in Wallonië nog niet van kracht. De energieprestatieberekeningen ondersteunden het ontwerpproces naar een laag energie kantoor-gebouw. Het primair energieverbruik bedraagt ongeveer 150 kWh/m²/jaar.
Een goede detaillering en nauwgezet werftoezicht leiden tot een luchtdicht gebouw (n50 = 0.6 h-1).

De paviljoenachtige allure maakt het uiterst menselijk. Dezelfde kwaliteit geldt binnenin waar houten en groene accenten het integraal witte interieur doen sprankelen. Een goede ruimteakoestiek draagt bij tot dat gevoel. Aandacht ging ook naar het thermisch comfort in het gebouw. De keuze voor glastype en externe zonwering is meegestuurd door resultaten van dynamische simulaties. Dankzij een goed ontwerp heerst er een goed zomercomfort zonder actieve koeling.

Het project heeft verschillende architectuurprijzen gewonnen, onder andere Mies van der Rohe 2015.

 

Architect
Bureau Vers plus de bien-être / V+
Opdrachtgever
Gemeente Montigny-le-Tilleul
Stad
Montigny-le-Tilleul
Land
België
Oppervlakte
5000m² (2283m² uitbreiding)