gesloten jeugdzorginstelling De Zande te Wingene

Deze zorgvoorziening is een verblijfplaats voor jongeren die tijdelijk buiten de maatschappij geplaatst moeten worden.
De campus bevat 4 niewbouwwoningen waar 4 leefgroepen van telkens 10 jongeren kunnen verblijven. Het bestaande gebouw dat deel uitmaakt van een beschermd zicht zal het onthaal, administratie, therapie sportinfrastructuur en enkele klassen onderbrengen.
De omgeving van de jongeren moet hen zoveel mogelijk tot rust brengen. Het aantal prikkels moet beperkt blijven.

 

Een goede geluidisolatie tussen de kamers is belangrijk. Deze wordt gerealiseerd tussen de cellen aan de hand van de box-in-box methode. Daarnaast zorgen een mobiele buitenzonwering, beperkte glasoppervlaktes en een hoog ventilatiedebiet voor een goed zomercomfort. De bekleding van de ruimtes met akoestisch absorberend materiaal beperkt het geluidniveau in de ruimtes.

Daglichttoetreding zorgt voor een verhoogd visueel comfort.

De energiebehoefte wordt beperkt door een doorgedreven isolatie van het gebouw (isolatiepeil K30)  bij een compactheid van 1.9 m gecombineerd met een goede luchtdichtheid (v50 = 4.5 m³/h/m²) en een vraaggestuurd (CO2) ventilatiesysteem D met warmterecuperatie.

Om het verbruik van sanitair warm water zoveel als mogelijk te beperken, beschikken de kamers niet over individuele sanitaire cellen maar over gemeen-schappelijke doucheruimtes die gegroepeerd zijn om de warmteverliezen via de circulatieleidingen zoveel mogelijk te beperken.
Een warmtepomp met verticale bodemwarmte-wisselaars levert warmte in de winter en koude in de zomer. Voor de nieuwbouwwoningen werd een E-peil = 58 behaald.

De energieprestatie van het bestaande gebouw wordt opgekrikt tot een hedendaags niveau (K40, E100) door het toepassen van binnenisolatie, nieuw schrijnwerk, dakisolatie en een ventilatiesysteem met warmte-recuperatie.

 

daglicht

Daglichtsimulatie om het nodige visuele comfort te bepalen

 

 

Projectnummer
2009-BWF-Wingene
Architect
Osar architects
Opdrachtgever
Jongeren Welzijn afdeling gemeenschapsinstellingen
Stad
Ruislede
Land
België
Werkzaamheden
volledige studie bouwfysica (energieprestatie, visueel comfort, thermisch comfort, geluidisolatie, zaalakoestiek, installatiegeluid)