Restauratie en uitbreiding C-Mine

Project C-Mine is een verfijnd antwoord op de vraag hoe om te gaan met grootschalig industrieel erfgoed. De productie van steenkool gebeurde tot 1988. In 2001 werd de stad Genk eigenaar van de site. Sedert 2005 ontwikkelt de stad de reconversie van de mijnsite. De mijngebouwen zijn geklasseerde monumenten, met inbegrip van de machines en installaties die direct verwijzen naar de steenkoolontginning. De ingrepen van de architecten zijn met opzet beperkt en zeer direct. In de bestaande gebouwen komen de nieuwe toevoegingen voor de nieuwe cultuurfuncties duidelijk boven de bestaande gebouwlaag. De bestaande indeling, materialen, en machines, worden daarbij behouden.

De belangrijkste uitbreidingen, de grote theaterzaal en de concertzaal, zijn opgevat als een uitbreiding van de bestaande gebouwsokkel. Het geheel wordt op die manier een fascinerend labyrint van foyers, tentoonstellingsruimten, zalen, café en kantoren.

C-Mine is het nieuwe cultuurcentrum van de stad Genk. De nieuw gebouwde delen omvatten een theaterzaal, een concertzaal, polyvalente ruimten, en kantoren. Beide zalen krijgen ruim daglicht. De theaterzaal heeft zelfs rondom op 3 gevels een volledig beglaasde strook. Daardoor worden de bestaande mijngebouwen een mooie achtergrond in de nieuwe zalen. Alle ramen zijn uitgevoerd als dubbele gevels zodat de geluidisolatie met de buitenomgeving gegarandeerd is, zelfs voor de zeer kritische theaterfunctie.

De theaterzaal is akoestisch geoptimaliseerd voor het gesproken woord. Een doordachte combinatie van lage galm en ondersteunende reflecties op wanden en plafond garanderen een hoge spraakverstaanbaarheid. De concertzaal beschikt over een sterk variabele geluidabsorptie, door een combinatie van draaibare panelen en akoestische gordijnen. De akoestiek kan zo geschikt gemaakt worden voor zowel versterkte als niet versterkte muziek.

Verder in het complex vinden we polyvalente ruimten, tentoonstellingsruimte, foyer, café, bezoekerscentrum. Alle ruimten kunnen gelijktijdig gebruikt worden.

buitenzicht

Projectnummer
2008-AK-BWF-CMine
Architect
51N4E Space Producers
Opdrachtgever
Stad Genk
Stad
Genk
Land
België
Oppervlakte
15000m²
Werkzaamheden
volledige akoestische studie: zaalakoestiek, geluidisolatie tussen zalen, installatiegeluid
volledige bouwfysische studie: thermische isolatie en comfort