Energie en duurzaamheid

Utopia Aalst behaalt BREEAM-certificaat “excellent” in Post Construction stage

De bibliotheek en academie voor podiumkunsten “Utopia” te Aalst werd beoordeeld volgens de BREEAM-duurzaamheidsmethode en behaalt na oplevering het certificaat “Excellent”.
Daidalos Peutz trad op als assessor en stond de aannemer bij in het behalen van dit certificaat.
We bedanken hierbij het hele ontwerpteam, de aannemer en de opdrachtgever voor de aangename samenwerking en zijn blij dat de inspanningen gewaardeerd werden door het afleveren van dit certificaat.

 

Audiovisueel gebouw RTBF

Het project is een nieuwbouw kantoorgebouw voor openbare radio- en televisiemaatschappijen RTBF en Télésambre te Charleroi. Het project omvat onder andere een televisie- en radiostudio en diverse audio- en videomontagecellen.

De eis van de klant is om een BREEAM “very good” gecertificeerd gebouw te ontwerpen. Hiervoor werd een thermisch goed geïsoleerde schil ontworpen (K25) met een performante technische installatie (E55).

BREEAM International

Breeam is een veel gebruikt internationaal schema om de duurzaamheid van een project te beoordelen.

Het laat toe om een project in zijn geheel te toetsen naar algemene duurzaamheid.

Waar de energieprestatie-regelgeving focust op het energieverbruik van gebouwen, vormt de Breeam-methodologie een breder kader en beoordeelt het een project aan de hand van de volgende onderwerpen:

Kinderkribbe en basisschool te Berendrecht

Het project omvat een kinderkribbe en een basisschool binnen één gebouw. In wedstrijdfase werd het criterium voor passiefscholen opgelegd.

Het gebouw gaat door zijn oriëntatie (het gebouw is volgens de oost-west-as georiënteerd) efficiënt om met de beschikbare zonnewinsten. Door de verspringingen in het dak wordt ook daglicht diep in het gebouw gebracht, wat het verlichtingsenergieverbruik reduceert.

Gemeentehuis Bierbeek

Het project omvat de bouw van een nieuw administratief centrum, een politiekantoor en kantoren voor het OCMW, aansluitend bij de bestaande sporthal van de gemeente Bierbeek. Het programma is complex met veel verschillende functies, wat op gebied van zonering en akoestiek een uitdaging vormde.

Er werd een balans gezocht tussen daglichttoetreding en compactheid (en dus energieverbruik voor verwarming). Aan de hand van een daglichtstudie werden hiervoor in een vroege ontwerpfase optimale beglazingspercentages voor de verschillende geveldelen bepaald.

Balk van Beel

Het gebouw is een nieuwbouw woningbouwproject aan de Vaartkom in Leuven waaraan vanaf de beginfase door de opdrachtgever hoge eisen werden gesteld. Zo werd er onder andere gekozen voor verhoogd akoestisch comfort en werd de hoogste BREEAM certificatie opgelegd.

Nieuwbouw Headquarters AGC

Het gebouw wordt het hoofdkantoor van een glasfabrikant. In de ontwerpfase werd sterk ingezet op een gedetaileerde analyse van glastypes, daglichttoetreding en zonnewering.
De zonnewering bestaat ook uit kantelbare glazen lamellen met een specifiek printpatroon. Voor het correct toepassen en detailleren van deze zonnewering werd in-situ een proefopstelling  gebouwd. Op basis van de resultaten van deze proefopstelling werd de detaillering van de zonnewering verder verfijnd.

Gerechtsgebouw

Het Gerechtsgebouw in Alkmaar werd in het kader van de landelijke renovatie van gerechtsgebouwen (het JR120-project) gerenoveerd. De Rijksgebouwen­dienst had hiervoor prestatiespecificaties geformuleerd.

Klimaatbeheersing

Aan de hand van deze prestatiespecificaties zijn voor het Voorlopig Ontwerp en Definitief Ontwerp in bouwteamverband adviezen gegeven. Het gaat hierbij specifiek om het thermische klimaat in kantoren, verkeersruimten en specifieke ruimten.

Abonneer op Energie en duurzaamheid