Daglicht

Audiovisueel gebouw RTBF

Het project is een nieuwbouw kantoorgebouw voor openbare radio- en televisiemaatschappijen RTBF en Télésambre te Charleroi. Het project omvat onder andere een televisie- en radiostudio en diverse audio- en videomontagecellen.

De eis van de klant is om een BREEAM “very good” gecertificeerd gebouw te ontwerpen. Hiervoor werd een thermisch goed geïsoleerde schil ontworpen (K25) met een performante technische installatie (E55).

Hoofdkantoor SIAT

Het project is het hoofdkantoor van een agro-industriële groep waarbij de comforteisen zowel op thermisch gebied als akoestisch gebied hoog lagen. Het omvat een kantoorgedeelte en een magazijngedeelte.

De site is gelegen in de buurt van de verkeerswisselaar E40-R0 wat een impact heeft op het achtergrondlawaai van de site. Om het akoestisch comfort te vrijwaren werd een langdurige meting uitgevoerd om het achtergrondniveau te bepalen; hierop werden de eisen gebaseerd die aan de buitenschil van het gebouw (beglazing, aansluitingsdetails,...) werden opgelegd.

Scholencampus te Beringen

Het Spectrumcollege, voormalig de Scholengemeenschap Sint-Pieter, bestaat uit vijf midden- en bovenscholen, een basisschool en een sportcomplex. Om hun toekomstige studenten een nieuwe schoolomgeving te voorzien te Beringen, opperde men bij de scholengemeenschap ervoor om de bestaande gebouwen niet meer te renoveren, maar een volledige nieuwbouw te realiseren.

Genk sporthal Nieuwbouw van een sporthal met kantoren

Naast het bestaande sportcentrum-zwembad (1975) van de Wit-Russische architect Isia Isgour wordt een nieuwe sporthal ingeplant. Het nieuwe gebouw heeft een niet-alledaagse vormgeving met drie paraboolgewelven waaronder twee grote sporthallen ondergebracht zijn. Beide sporthallen kunnen opgedeeld worden in drie apart te gebruiken speelvelden.
Centraal tussen beide hallen bevinden zich de inkomhal met cafetaria en lobby, kleedruimtes en bergingen. De centrale lobby biedt uitzicht over beide speelvelden.
Het beglaasde volume vooraan het gebouw bevat de bijhorende kantoren.

Nieuwbouw Headquarters AGC

Het gebouw wordt het hoofdkantoor van een glasfabrikant. In de ontwerpfase werd sterk ingezet op een gedetaileerde analyse van glastypes, daglichttoetreding en zonnewering.
De zonnewering bestaat ook uit kantelbare glazen lamellen met een specifiek printpatroon. Voor het correct toepassen en detailleren van deze zonnewering werd in-situ een proefopstelling  gebouwd. Op basis van de resultaten van deze proefopstelling werd de detaillering van de zonnewering verder verfijnd.

Museum Het Valkhof

Het Museum Het Valkhof is gelegen aan het historische Kelfkensbos in Nijmegen en is ontstaan als gezamenlijke nieuwbouw (samenvoeging) van het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan en het Provinciaal Museum G.M. Kam. Het nieuwe museum van ca. 5500 m² bestaat uit ca. 2400 m² publieks­ruimten zoals expositie- en ontmoetingsruimten, entreehal, biblio­theek, aula en ca. 1000 m² kantoren, onder­houds­ruimten, en depotruimten.

Gerechtsgebouw

Het Gerechtsgebouw in Alkmaar werd in het kader van de landelijke renovatie van gerechtsgebouwen (het JR120-project) gerenoveerd. De Rijksgebouwen­dienst had hiervoor prestatiespecificaties geformuleerd.

Klimaatbeheersing

Aan de hand van deze prestatiespecificaties zijn voor het Voorlopig Ontwerp en Definitief Ontwerp in bouwteamverband adviezen gegeven. Het gaat hierbij specifiek om het thermische klimaat in kantoren, verkeersruimten en specifieke ruimten.

Nieuw Fries Museum

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Daglicht

Dynamisch daglicht

Daglicht, in de juiste hoeveelheid en kleur, is essentieel voor het functioneren van mensen. Natuurlijk licht stuurt via ons onderbewustzijn primaire levensfuncties aan. Het zorgt voor ritme en herkenning, maar is elke dag weer anders. De dynamiek van het daglicht heeft effect op vrijwel elke levend organisme op aarde. Het daglicht beïnvloedt onze stemming. We genieten van zomers avondrood en “Hollandse luchten”, terwijl grijze dagen ons neerslachtig kunnen maken.

Abonneer op Daglicht